Beneficiile dovleacului

Beneficiile dovleacului

 

Dovleacul este un fruct cunoscut la nivel mondial, caracterizat prin diferite substanțe nutritive și beneficii, care pot influența în mod pozitiv starea generală de sănătate a oamenilor, dar și prin versatilitatea sa, deoarece cu acest aliment se pot prepara o varietate de rețete sănătoase.

Originile dovleacului

Dovleacul este o plantă cu flori (familia Cucurbitaceae), cultivată ca legumă, dar considerată din punct de vedere botanic un fruct, deoarece conține semințe.

Originile dovleacului rezidă în Mexic și America Centrală, ca fructe cultivate mai întâi de indigeni și apoi descoperite de coloniștii europeni după 1492.

Tipuri de dovleac și beneficiile acestora

Există mai mult de 30 de tipuri de dovleac, care variază în funcție de mărime, formă, culoare, metode de cultivare!

Dovleacul pe care îl folosim ca simbol al Halloween-ului, este un fruct rotunjit, cu o colorație galben-portocalie, alcătuit în proporție de 90% din apă. Iată care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale dovleacului:

Beta-carotenul (care dă culoarea portocalie fructului), ajută la protejarea împotriva astmului și a bolilor de inimă.

Vitamina C și potasiul sprijină sănătatea inimii

Vitamina C, vitamina E și betacarotenul susțin sănătatea ochilor și ajută la prevenirea leziunilor degenerative la persoanele în vârstă.

Fun facts!

Utilizarea dovleacului are origini străvechi. Se spune că semințele de dovleac erau consumate de azteci ca o gustare foarte sățioasă, în timp ce pulpa era folosită de alte populații indigene ca un amestec medical pentru ameliorarea arsurilor. Ceea ce avem în comun între istorie și prezent este că, la fel ca în trecut, nu am încetat niciodată să consumăm sau să folosim fiecare parte a dovleacului, deoarece totul, de la coajă la pulpă, este comestibil.

Dovleacul Butternut este un fruct cu formă alungită, care amintește de un clopoțel, cu coaja de culoare crem și pulpa gălbuie sau portocalie. Iată care sunt principalele beneficii:

Vitamina A și vitamina C reprezintă primii antioxidanți importanți care ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de moleculele instabile, încetinesc procesul de îmbătrânire și susțin formarea de noi țesuturi precum cele din structura pielii și părului. Luteina și zeaxantina, ceilalți doi antioxidanți, susțin sănătatea ochilor.

Cantitatea mare de fibre prezente în fructe ajută la prevenirea constipației.

Potasiul ajută la prevenirea creșterii tensiunii arteriale, iar împreună cu magneziul, manganul și calciul, joacă un rol important în îmbunătățirea densității osoase.

Fun facts!

Dovleacul butternut trebuie depozitat într-un loc răcoros, uscat și întunecat și departe de fructele care se coc rapid, cum ar fi merele, deoarece eliberarea de gaz etilenă de către acestea poate afecta dovleacul butternut și poate provoca un proces rapid de putrefacție. De asemenea, e nevoie de un loc aerisit, dar fără refrigerare!

Și pentru că este vedeta toamnei și un deliciu în casa ta iarna, iată și o dietă gustoasă, rapidă și sănătoasă cu dovleac clasic:

Ingrediente:

  • 1 dovleac mic
  • 1 lingură de ulei avocado
  • 2 căței de usturoi mărunțiți
  • Sare și piper după gust
  • Oregano uscat (opțional)

Instrucțiuni:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Taie dovleacul în bucăți potrivite și îndepărtează semințele și sâmburii.
  3. Pune bucățile de dovleac într-un castron și adaugă uleiul, usturoiul, sarea și piperul. Amestecă bine până când dovleacul este acoperit uniform cu uleiul și condimentele.
  4. Așază bucățile de dovleac pe o tavă de copt și presară oregano uscat (dacă dorești) peste ele.
  5. Pune tava în cuptor și lasă dovleacul să se coacă timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când se înmoaie și devine ușor auriu pe margini.
  6. După ce dovleacul este gata, scoate-l din cuptor și servește-l cald. Poate fi folosit ca garnitură sau adăugat în salate, supe sau paste, în iaurt alături de nuci și scorțișoară

Poftă bună!


Lasă un comentariu

Te rugăm să reții, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.