POSTUL INTERMITENT ȘI POSTUL DOAR CU APĂ: CARE SUNT DIFERENȚELE?

POSTUL INTERMITENT ȘI POSTUL DOAR CU APĂ: CARE SUNT DIFERENȚELE?

Dacă vrei să pierzi în greutate într-o perioadă scurtă, trebuie să știi că există diverse tipuri de fasting (post). În acest articol vom discuta despre două dintre cele mai populare tipuri de post: postul intermitent și postul doar cu apă. Ai auzit vreodată de ele?

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent este un plan alimentar care presupune alternarea postului și a mâncatului pe baza unui program regulat. Spre deosebire de multe diete, acest tip de post se concentrează aproape exclusiv pe ora la care mănânci, nu pe ceea ce mănânci. 

Postul intermitent presupune să mănânci doar la o anumită oră sau într-un anumit interval. Dacă ții post un anumit număr de ore în fiecare zi sau mănânci câteva zile pe săptămână o singură masă pe zi, îți poți ajuta organismul să ardă grăsimi. Prin urmare, această dietă este perfectă dacă vrei să pierzi în greutate rapid. Studiile științifice indică numeroase beneficii pentru sănătate asociate cu postul intermitent. Citește în continuare pentru a afla mai multe.

post cu apa versus post intermitent

Anumite studii au arătat că, după mai multe de ore de post, rezervele de glucide sunt epuizate și organismul începe să ardă grăsime. Acest proces se numește comutare metabolică și are un impact asupra creierului: s-a demonstrat faptul că acest proces contribuie la o viață mai lungă, un corp mai zvelt și o minte mai ageră. În plus, poate proteja organele de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiace, bolile neurodegenerative asociate cu înaintarea în vârstă, bolile inflamatorii intestinale, și multe tipuri de cancer. 

Perioada de acomodare cu postul intermitent poate dura câteva săptămâni. Este posibil să îți fie foame și să fii irascibil până când te obișnuiești cu noua rutină, însă s-a raportat că persoanele care trec de perioada inițială continuă cu acest plan deoarece observă că se simt mai bine. 

Ce pot să mănânc cât țin post intermitent?

În intervalul de post în care nu mănânci, poți consuma apă și băuturi cu zero calorii, cum ar fi cafeaua neagră și ceaiul. În ceea ce privește intervalul de mâncare, postul intermitent nu prea impune restricții alimentare – trebuie doar să mănânci alimente hrănitoare și sănătoase și se recomandă să eviți prăjelile și mâncarea de tip junk-food. În acest sens, o dietă keto poate fi una potrivită, din moment ce aceasta conține cele mai bune substanțe nutritive, care vor susține organismul în timpul intervalelor de post.

Așa cum am menționat mai sus, un alt mod de a pierde rapid în greutate îl reprezintă postul doar cu apă. Citește în continuare pentru a afla mai multe. 

Ce este postul cu apă?

Dacă alegi să ții acest tip de post, nu vei consuma niciun fel de mâncare sau băuturi, în afară de apă. Acest tip de post poate favoriza autofagia, o stare în care organismul scapă de părțile vechi și inutile ale celulelor. Poți să alegi între postul standard cu apă (24 de ore încontinuu) sau postul negru (fără mâncare și fără apă), care ar trebui să dureze mai puțin decât postul cu apă.

Cum procedezi? În săptămânile de dinainte de a începe postul, elimină încetul cu încetul diverse alimente. Poți să începi prin eliminarea alimentelor procesate din alimentația ta, urmate cofeină și zahăr. În săptămâna în care vrei să ții post cu apă, urmează o dietă care constă în principal în legume și fructe, din moment ce acestea au un conținut mare de apă. Odată ce începi postul, nu uita că nu ai voie decât să bei apă. Nu poți consuma nimic altceva.

Ulterior, trebuie să începi să reintroduci alimente treptat. Dacă nu ești pregătit(ă) să începi cu o dietă keto solidă, încearcă una lichidă, care constă în sucuri de fructe și legume. Apoi, după ce au trecut câteva ore sau chiar o zi, poți începe să consumi fructe și legume, apoi alte alimente solide.

post intermitent

La fel ca postul intermitent, postul doar cu apă are multe beneficii: reduce riscul de boli cardiace, cancer și diabet și inhibă creșterea celulelor canceroase. În plus, susține pierderea în greutate și favorizează longevitatea. 

Ambele tipuri de post sunt benefice pentru sănătate dacă sunt repetate periodic. Cu toate acestea, sunt și riscante deoarece organismul este supus la stres și ar putea să devină slăbit pentru scurt timp. Prin urmare, înainte de a încerca vreunul dintre cele două tipuri de post, întreabă-ți medicul care ar fi cel mai potrivit pentru organismul tău. 

Ține post mâncând cu ajutorul dietei ProLon

Știai că poți să ții post și mâncând? Există o metodă care nu presupune înfometarea.

Dieta ProLon® care Imită Postul este un tip nou de post intermitent dezvoltat de Dr. Valter Longo, PhD, inițiator al „Dietei Longevității”. Se concentrează pe alimente vegetale, folosindu-se de substanțele nutritive din legume, leguminoase și fructe cu coajă lemnoasă (nuci, migdale, caju, etc.) și evită în general consumul de carne roșie, carne de pasăre și lactate, fiind foarte asemănătoare cu dieta keto.

ProLon® este un program alimentar revoluționar, testat clinic, cu o durată de 5 zile, care constă în alimente hrănitoare, ce conțin suficiente substanțe nutritive pentru a îți da energie, fără a semnala căile de detectare a nutrienților din organism. Este o modalitate sănătoasă, ușoară și totodată rapidă de a slăbi, menținându-ți în același timp masa musculară,care este pierdută de obicei în timpului unui post negru tradițional prelungit sau în timpul unui post doar cu apă.

Descoperă numeroasele beneficii ale dietei ProLon!* Discută gratuit cu medicii sau nutriționiștii noștri specialiști!

 

*beneficiile se observă după mai multe cure consecutive de ProLon


Lasă un comentariu

Te rugăm să reții, comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.